Slik gjør du mobilen til din beste venn i ferien

Enten du skal reise, jobbe innimellom feriedagene eller ta helt fri: Mobilen kan bli din gode hjelper og gjøre ferien enda bedre.

Koronaåret har for alvor vist nytteverdien av gode teknologiske løsninger. Selv topp-politikere og bedriftsledere har foretatt intervjuer, møter og presentasjoner fra hytta. Det er trygt å si at det digitale har blitt en større del av hverdagen.
Vi har ikke bare fått opp øynene for alle måtene mobilen kan være ens viktigste verktøy i jobbsammenheng – også nå når kontorlokalene er mørklagte og kollegaene spredt kan mobilen bli helt sentral for at ferien skal bli best mulig.

Her er noen tips til hvordan du får mest mulig ut av det hjelpemiddelet mobilen kan være:

1. Gjør Norgesferien bedre med disse appene

Dersom ferien skal tilbringes i hjemlandet er det noen apper det kan være kjekt å ha parat:

Det praktiske:

·       Dagens vær finner du ved å se ut av vinduet, men hvordan blir det de neste timene og dagene? Yr, Storm, Badetemperatur og andre værapper er essensielle for å følge med på hvordan været utvikler seg der du er.

·       To betal-app’er som kan hjelpe deg underveis på reisen er Ferjetid og Trafikkmelding. Den første hjelper deg til å time reisen din frem mot ferjesteder, mens den andre oppdaterer deg på trafikkmeldinger i det området hvor du befinner deg.

·       Nortels Mitt Forbruk-app er essensiell for å passe på at man ikke overgår abonnementsgrensen – eller enda bedre, for å kunne bestille mer dersom man har behov for det.

Av hensyn til hyggen:

·       Apper som Storytel, Fabel eller Audible gjør at du kan slappe helt av, samtidig som du lytter til dine favorittbøker i sommer.

·       Dersom du foretrekker å lese selv, men ikke ønsker å fylle bagasjen med ekstra vekt kan Kindle, Goodreads eller Apple Books være midt i blinken.

·       God musikk eller en podcast på øret er et must for de fleste: last ned sanger på forhånd, eller stream direkte på apper som Spotify, Tidal, Apple Music eller Youtube Music.

·       Ulike streamingtjenester, fra Disney+, HBO og Netflix til TV2 Play, Dplay og NRK TV gjør at man kan følge med på sommerens sportsbegivenheter eller slappe av med en serie eller film.

·       Radio eller nettavisapper: i dag har de fleste avisene egne apper for å følge med på nyhetsstrømmen. Apper som Peil og PressReader gir deg en oppsummering av nyhetene fra alle avisene.

For bilferien:

·       Google Maps, Maps fra Apple TomTom og Waze er eksempler på apper som gjør bilturen – og ikke minst navigasjonen – enda enklere. Foretrekker du et større oversiktsbilde, som i gamle dager, kan apper som Norgeskart og Gule Sider være til hjelp.

o   Det er mye man kan gjøre med disse appene! På appene kan du løpende oppdatere om du foretrekker å kjøre utenfor motorvei, ønsker å unngå bomstasjoner eller legge inn stoppesteder langs veien.

·       Apper som VisitNorway og FieldTrip gjør det mulig å se severdigheter i nærheten av deg, eller langs veien.

·       (Også her er streamingstjenestene din gode venn, spesielt for de som skal på langturer med utålmodige passasjerer!)

·       Trenger du bil? Apper som Nabobil, Hyre eller bilkollektivet gjør det enkelt å låne bil utenfor de store selskapene, som også har egne apper.

For turferien:

·       Ut.no, NJFF-appen, Sjøkart fra Gule Sider, DNT Sjekkut eller DNT Hyttebetaling er alle nyttige apper for å få oversikt over alt fra turstier og fiskesteder til ledige hytter og båter til utlån.

·       Nettsider som Turkart Norge eller Norgeskart er også enkle å navigere seg på dersom du har god dekning og tilstrekkelig med data på mobilen – for eksempel om du har Nortel-abonnement med grenseløs data.

·       Hvis du kjører budsjett-ferie der hver krone teller, kan du gjøre mange matkupp fra serveringssteder og butikker som selger varene billig frem mot stengetid. Samtidig bidrar du til redusert matsvinn, slik at du kan spise med ekstra god samvittighet. Too good to go-appen gir god oversikt. Tilbudet er selvsagt større i store byer og tettbygde strøk, men du kan finne gode tilbud på bensinstasjoner, dagligvarebutikker og serveringssteder over hele landet. 

 

2. Gjør mer ut av utenlandsferien med disse appene

Spesielt i utlandet er det lett å føle seg noe fortapt. Å kunne søke opp restauranter, oversette eller finne ut av hvor man er kan i mange tilfeller forhindre at ferien flopper. Det er derfor noen apper som er særlig klok å ha på hånden, utover de nevnte:

Apper for planleggingen:

Enten du liker å være tidlig ute, eller du tar ting på sparket, så er det mange apper som gjør alt fra fly til hotell eller leilighets-bestilling langt enklere.

·       AirBnb, Booking.com, Hotels.com eller Trivago er alle apper som gir deg en enkel oversikt over steder å overnatte.

·       Momondo, Skyscanner, Kiwi.com eller KAYAK kan hjelpe deg med å finne de billigste reisene til ditt reisemål.

·       Uber, Bolt, Easytaxi eller Jiptaxi kan ofte være gode alternativer til lokale taxier.

·       Du finner også apper med reiseguider for de fleste store turistmål i Europa og USA. Søkeord for å finne dem; «Reiseguide» eller «severdigheter»

 

Apper for å navigere:

Finne fram til stranden du fikk anbefalt, eller sjekke ut restauranter i området?

·       Google Maps, Apple Maps, Google Earth eller MAPS.ME er alle apper hvor du enkelt kan finne fram dit du vil. Appene gjør det også mulig å lagre steder, se anbefalinger eller søke opp mulige steder å dra.

o   Dersom du går tom for, eller ikke har mulighet til å kjøpe mer data kan det være nyttig å laste ned kartene.

·       Yelp og OpenTable er de mest brukte appene for å finne restauranter, se hvor fornøyd tidligere besøkende har vært eller finne anbefalinger.

 

Apper for å kommunisere:

·       Apper som Google Translate eller Camera Translator kan bli en reddende engel dersom man har forvillet seg et sted og trenger hjelp, skal bestille på en lokal restaurant eller bare ønsker å lære seg nye ord.

o   Ønsker du å ta det enda ett steg kan du jo prøve deg på apper som Duolingo eller Babbel for å lære deg noen gloser på forhånd, eller mens du er der?

·       Meldingstjenester som iMessage, Messenger, WhatsApp eller Viber er lure å ha for å kunne kommunisere enklest mulig med venner og familie, særlig dersom de også er i utlandet. Med Nortels Grenseløse mobilabonnement har du 24GB data i EU og EØS inkludert, og det er alltid gratis å ringe eller sende melding herfra til norske numre.

 

Apper for å holde deg og mobilen trygg:

Det kan være greit å ta noen forholdsregler når du er på reise, både for din og mobilens sikkerhet.

·       De fleste forsikringsselskap har i dag apper som gjør det enkelt å finne forsikringskort, samt å se hva som er inkludert i for eksempel reiseforsikringen.

·       VPN (Virtual Private Network) eller antivirus-apper som NordVPN og Avast gjør at du føle deg enda tryggere på at du surfer trygt og anonymt.

·       Dersom uhellet skulle være ute og du mister telefonen, eller mistenker at den er stjelt er det nyttig å ha apper som Find My iPhone, Find My Phone eller Tile gjør at du kan koble til og se hvor eiendelene dine er.

 

3. Dobbeltsjekk at abonnementet rekker

Det er lurt å sjekke hvor stort forbruk du kan tillate deg i måneden. Med Nortels Mitt Forbruk-app kan du eller bedriften enkelt sikre deg og dere mot at forbruket overgår abonnementet.

Det forutsetter selvfølgelig at du ikke har tilgang på Nortels grenseløse mobilabonnement med ubegrenset data, tale og SMS, drevet på grenseløs dekning fra Telenors mobilnett.

Nortel er de første i Norge som tilbyr et abonnement med fast pris, grenseløs bruk og Telenordekning. Det gjør vi fordi vi vet at du har viktigere ting å tenke på enn tomme datapakker – særlig i ferien.

Ekstra viktig er det å sjekke at du ikke behøver uroe deg for antall filmer sett, nettaviser lest eller surfing gjort dersom du reiser til utlandet. Se Nortels oversikt over utenlandspakker her.

 

4. Ta ferie med god samvittighet!

Ferien er til for å nytes. Det betyr ofte å legge fra seg de digitale hjelpemidlene med jevne mellomrom. Med de rette forholdsreglene kan man med god samvittighet legge fra seg mobil, e-poster og PC når ferien skal nytes maksimalt. Da gjelder det imidlertid å kunne slappe helt av, og ikke måtte uroe seg for hverken regninger, ubesvarte anrop fra kollega og kunder.

Sett opp et e-post varsel via appen du eller jobben bruker, eller legg igjen en telefonsvarer dersom du ikke kan nås. Pass på å si ifra om, eller når du har anledning til å svare og hvor lenge du eventuelt er utilgjengelig.

LES MER HER: Ta ferie med god samvittighet – 5 sommerferietips for bedrifter 

La tilstedeværelse og avslapning, ikke manglende dekning eller lite data være det som gjør at du ikke bruker mobilen:

Se Nortels alternativer med grenseløs dekning og grenseløs data her.

 

En fortreffelig sommer ønskes alle kunder og lesere fra oss i Nortel!