Ny teknologi hindrer svindelanrop

Alle Nortel kunder har full Telenor-dekning. Dette innebærer også at sikkerheten i mobilnettet er identisk for Nortel og Telenors kunder.

Nylig har alle Nortel-kunder (som en av de første i verden) fått et nytt og avansert sikkerhetssystem som betraktelig reduserer forekomsten av svindelanrop. Sikkerhetstiltakene som er gjort er å begrense problemene med såkalt Spoofing og Wangiri.

 Hva er Spoofing?

Spoofing er en teknikk som gjør at svindlere kan utgi seg for å kontakte deg fra et norsk nummer eller trygg IP-adresse. For å utføre spoofing på telefon bruker svindlerne en programvare som maskerer det originale nummeret de ringer fra. Dermed kan samtalen se ut som at den kommer fra et norsk nummer, noe som ofte vekker mer tillit enn utenlandske numre. Svindlere som praktiserer spoofing bruker både eksisterende og falske telefonnumre. Hvis nummeret ditt skulle bli spoofet, betyr det ikke at mobilen din har blitt hacket.

Hva er Wangiri?

Wangiri er en form for telefonsvindel ved å lure motparten til å ringe tilbake til et dyrt betalingsnummer. Opplegget fungerer ved at det settes opp en automatisert oppringing til et stort antall telefonnummere, hvor oppkallet avsluttes etter ett ring for å etterlate et ubesvart anrop, alternativt i form av en SMS med oppfordring om å ta kontakt. De som ringer tilbake uten først å undersøke hvilket nummer det er snakk om, kommer typisk til et betalingsnummer hvor kostnadene ved oppringingen kan være høye.

Hvordan forhindres svindelanrop på Nortel kunder?

Det nye sikkerhetssystemet avdekker om mobilen som ringer befinner seg i Norge. Om anropene kommer inn fra utlandet så analyseres anropet om det er et Spoofing eller Wangiri anrop. Slik stanses svindelen automatisk.

Svindelanrop vil nå fremstå som skjult anrop (ukjent nummer). Dermed vil de som blir utsatt for svindelanrop, ikke ha anledning til å ringe opp igjen. Den som er utsatt for spoofing og får sitt nummer misbrukt, slipper også å bli oppringt av ofrene.

Nortels kunder kan dermed forvente at skjulte numre blir langt mer vanlig enn det er i dag.